Lokal møbelhistorie del 1

oprettet d.

Lokal møbelhistorie del 1

Jeg er vokset op i en lille by Rødding, som ligger i Salling. Tidligere var dette område centrum for meget af møbelproduktionen i Danmark. Møbler og møbelproduktion har altid været en stor del af min families historie. Min farfar og hans bror havde en møbelfabrik, min far havde møbelfabrik, min fars morbror havde en møbelfabrik og disse var bare en lille del af alle de fabrikker der lå i området. I 1995 var der ansat over 2500 personer på fabrikkerne i og omkring Rødding, og dette skal ses i lyset af byens ca. 750 indbyggere.
 

Alle fabrikkerne var ejet af enkeltpersoner og specialister indenfor et bestemt område. Det var særligt fyrtræs møbler til Tyskland, hvor der var et kæmpe marked. Hver dag så man lastbiler køre til og fra fabrikkerne efter nye vognlæs møbler, der skulle fragtes videre ud i verden.
 

 

Fyrretræs avisholder fra 1960´erne - lavet på min farfars fabrik. Her fundet på Gul og gratis

 

Teaktræs avisholder fra 1960´erne - lavet på min farfars fabrik. Her fundet på Gul og gratis

 

Dette havde naturligvis stor betydning for hverdagen i byen. De ældre elever i skolen var ansat som fejedrenge, og møbelfabrikkerne var udover at være byens store omdrejningspunkt også det store sociale samlingspunkt. Til de årlige byfester var der gang i firmaturneringen i fodbold, når de forskellige møbelfirmaer mødte hinanden og en sjældent gang udfordret af den lokale brugsforening. Der var  en særlig stemning og et helt særligt sammenhold.

I dag er de fleste fabrikker lukket, der er meget få arbejdspladser tilbage, der er tilknyttet møbelindustrien.og på blot 10 år mistede over 2000 mennesker deres arbejde. Jeg vil i de næste blogs fortælle historien om dette, samt hvordan det hele startede. 

 


Kommentar(er) 1

  • Ulla
    Ulla

    Rigtig fin historie og spændende læsning. Jeg glæder mig til næste del.

    Svar

Skriv din kommentar